La formació no s’acaba amb l’obtenció d’un títol de Grau. Fer-ho suposa perdre oportunitats personals i professionals, i quedar-te a mig camí de tot el teu potencial. Per això, estudiar un màster o postgrau en la teva especialitat o d’altres relacionades és avui imprescindible tant si acabes d’aconseguir el teu títol, com si ets un professional que necessites reciclar-te i augmentar els teus coneixements.

Aquí tens vuit bones raons per les quals hauries de seguir formant-te al llarg de tota la teva carrera laboral.

 

1) Una carrera ja no és suficient

Fa temps que tenir un títol de Grau (les antigues Llicenciatures) no esdevé un element diferencial per les empreses a l’hora d’escollir un candidat o un altre. Seran els estudis avançats i complementaris, com màsters, postgraus, cursos d’especialització i formació en idiomes els que et faran destacar i facilitaran la teva contractació, així com el prestigi de la institució on s’hagin cursat aquests estudis.

 

2) Especialització

Al mercat laboral actual, saber de tot ja no és quelcom valorat, i una formació generalista no és suficient per a les exigències professionals del segle XXI. Ens encaminem cap a una especialització a totes les professions, i la realització d’estudis de màster i postgrau et proporcionen aquesta especialització que et farà més valuós/valuosa pel contractant. El teu objectiu ha de ser convertir-te en el millor especialista d’una àrea en concret.

 

3) Actualització de coneixements

El reciclatge de coneixements és fonamental per a qualsevol professional. Les tècniques, els coneixements generals, el know-how, són aspectes que canvien i evolucionen amb el temps, i el que vas estudiar fa cinc o deu anys ja no té per què ser el mateix. Un professional que vol estar al dia per ser millor en el seu camp sempre en traurà profit d’uns estudis de màster o postgrau.

 

4) Millorar la situació laboral

Els tres punts anteriors, que sintetitzen els beneficis de la formació continuada, et portaran sí o sí a una millor situació laboral. L’especialització, l’ampliació i l’actualització de coneixements es tradueixen en noves oportunitats laborals, tant promocionant dins una mateixa empresa, com trobant una nova feina, amb la que actualitzis el CV, i amb la que fins i tot et trobis més realitzat. La formació continuada és sempre un impuls laboral. Amb dades de 2014, Infoempleo Adecco indicava que existeix una diferència del 51,8% entre el salari d’algú amb formació de màster o postgrau i el d’algú amb formació de grau. I pels perfils sènior, els estudis de màster són a més l’oportunitat d’or per canviar de sector o redreçar la vida professional.

 

5) Ampliar la xarxa de contactes

Ampliar els teus estudis sempre suposa ampliar les teves xarxes humanes. Estudiants, professors, professionals del teu entorn, cada persona que coneguis esdevé no només una potencial nova relació personal, sinó una potencial relació professional que es pot traduir en una col·laboració, una nova feina, un nou negoci, un nou i excitant projecte a desenvolupar.

 

6) Possibilitat d’intercanvi amb altres països

Les institucions de qualitat inclouen dins els plans de formació continuada programes d’intercanvi en centres educatius a l’estranger. L’univers de coneixements i experiències augmenta exponencialment al mateix temps que el teu domini de l’idioma de destí. I novament, és una experiència molt valuosa a nivell laboral no només per l’ampliació de fronteres, sinó pel valor que afegeix això al teu currículum.

 

7) Generador de coneixement

Pels que volen dedicar-se a la recerca, els estudis oficials de màster són una peça essencial abans i després del doctorat. La formació especialitzada, la capacitat de convertir-te en un expert en un camp determinat, és la que et dóna la base per la recerca i per generar nou coneixement que contribueixi al desenvolupament d’aquesta especialitat.

 

8) Creixement personal

L’ésser humà és un ésser intel·lectual. La formació ens nodreix no només de coneixements d’aplicació pràctica a nivell laboral, sinó de coneixements i habilitats que integrem en la nostra vida personal. Els nous coneixements, a més, ens ajuden a no caure en la desmotivació de la monotonia, a ampliar els nostres horitzons, a fer créixer les nostres expectatives de vida, i per tant a ambicionar-les i continuar creixent. La formació continuada, doncs, no és només un recurs professional, és allò que sintonitza amb l’essència que ens fa humans: el desig de saber més i créixer interiorment.

 

 

Seguir estudiant després del grau, doncs, esdevé no pas un luxe sinó una necessitat professional i personal. No importa l’edat, no importa si tot just acabes de graduar-te o si portes deu o quinze anys immers al món laboral: ampliar els teus coneixements amb un màster o un postgrau significarà un pas endavant, netament positiu, a la teva vida.
Quan comencem, doncs?