Els trastorns vestibulars i craniocervicomandibulars són disfuncions complexes que afecten el sistema vestibular i la regió craniocervicomandibular, amb un impacte important sobre la qualitat de vida de les persones que els pateixen.
Els trastorns vestibulars engloben un conjunt d’alteracions i patologies que afecten la funcionalitat del sistema de l’equilibri i la capacitat per a fer una adequada fixació visual durant els desplaçaments de l’individu i els moviments del cap. La conseqüència és la percepció de símptomes com poden ser el vertigen, la inestabilitat i l’oscil·lòpsia visual (falta de nitidesa de la imatge retiniana amb una pèrdua de l’agudesa visual durant els moviments del cap o de l’escena visual). S’ha de considerar que els trastorns de l’equilibri representen un dels motius més freqüents de consulta en Atenció Primària i s’estima que aproximadament un 2% de la població espanyola consulta cada any per vertigen. La prevalença estimada del vertigen en la població general varia entre el 3-7%, però si considerem la sensació d’inestabilitat, aquesta augmenta fins al 17-30%. La incidència és major en el gènere femení i augmenta amb l’edat, arribant a afectar el 20% de la població de majors de 65 anys, comportant en aquests casos, un major risc de caigudes i una elevada morbiditat. El vertigen representa el tercer símptoma més freqüent referit pels pacients que sol·liciten assistència a les consultes d’Assistència Primària, i representa del 3 al 5% del total de les visites.
Considerant les dades anteriors, que indiquen la magnitud d’aquesta problemàtica en la nostra societat, i les disfuncions craniocervicomandibulars, actualment encara es fa necessària la incorporació de professionals especialitzats, especialment fisioterapeutes, per a poder donar una atenció adequada en aquest tipus de patologies per a garantir la màxima qualitat de vida d’aquestes persones i reduir les conseqüències negatives d’una atenció inadequada o inexistent. D’aquesta manera, la fisioteràpia vestibular pot reduir la presència de complicacions i de seqüeles funcionals, especialment per algunes patologies que s’associen a població de gent gran i que poden incrementar significativament la morbiditat en aquests col·lectius.
Per a donar resposta en aquesta necessitat de formació especialitzada en aquest àmbit clínic, el TecnoCampus ofereix un curs de perfeccionament professional en Fisioteràpia en Trastorns Vestibulars i Craniocervicomandibulars, dissenyat per a fisioterapeutes. Aquesta formació, inicialment plantejada com a postgrau, arriba a la serva quarta edició en un format de curs d’especialització mantenint els objectius i la càrrega docent formativa; sempre amb un enfocament pràctic i professionalitzant.
Els objectius formatius d’aquest curs d’especialització busquen la capacitació dels fisioterapeutes per a poder identificar i tractar d’una manera integral la patologia vestibular i craniomandibular en l’àmbit clínic.
Aquest curs ofereix elements diferencials respecte a altres programes formatius:
- Coneixements i continguts relacionats amb l’evidència científica actual.
- Compta amb instal·lacions i equipaments d’alta qualitat com són els gimnasos de fisioteràpia, perfectament equipats amb lliteres hidràuliques i material específic.
- Recursos tecnològics al servei de la docència de qualitat (plataforma Moodle i varietat de recursos didàctics per a facilitar l’adquisició dels coneixements conceptuals i les habilitats manuals necessàries).
- Professorat amb experiència clínica amb una visió pluridisciplinària: fisioterapeutes, metges ORL i Odontòlegs. Doctors amb experiència docent. Presentació i discussió de casos clínics.
- Ús de material específic durant les pràctiques (videonistagmoscòpia, ulleres Frenzel i altres elements específics com per exemple: aparells d’electroteràpia, algòmetres de pressió, sistemes de seguiment làser cervical, etc.).
Els professionals que es formin en aquest curs obtindran un certificat del TecnoCampus, centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que destaca en els rànquings acadèmics nacionals i internacionals.
El coordinador del curs és el Dr. Juan José García Tirado. Professor Permanent del Departament de Salut del TecnoCampus. Diplomat en Fisioteràpia. Diploma Inter-universitari en reeducació vestibular a la Facultat de Medicina Pierre et Marie Curie (Paris VI) 2012. Membre de la Sociedad Española de Disfunción Craneomandibular y Dolor Orofacial. Membre de la Société Française de Kinésithérapie Vestibulaire.
Més informació sobre el curs aquí.
Recent Comments