TecnoCampus ha rebut estudiants de la Universitat EAN de Colòmbia en col·laboració amb la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat i el centre de formació permanent HUB4T de TecnoCampus. Aquests estudiants han participat en el Programa Internacional en Economia Circular, un programa intensiu de cinc dies que els ha ofert una combinació de sessions formatives, visites a empreses i activitats pràctiques per aprofundir en els principis de l’economia circular i la seva aplicació en models productius sostenibles.

El programa va començar a les instal·lacions de TecnoCampus, Thinkin 3D, on la directora de la càtedra, Yanina Kowszyk, juntament amb Anna Bernales, també representant de la càtedra, van exposar els desafiaments i oportunitats globals en economia circular. Les ponències van destacar el paper transformador d’aquest enfocament en el desenvolupament sostenible, donant inici a una setmana de formació teòrica i activitats pràctiques.

 

 

Com a part de la formació, els estudiants van realitzar visites a centres clau d’economia circular, incloent-hi el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme a Mataró, dirigit per Carles Salesa. A més, durant les sessions es van abordar enfocaments innovadors per a la sostenibilitat en aigua i energia de la mà d’Albert Floriach, responsable del servei TubVerd d’Aigües de Mataró, i Manel Torrent, director tècnic de l’Agència d’Energia de Barcelona.

Així mateix, els estudiants van descobrir models de negocis circulars i innovació col·laborativa sota la guia de Marian Buil, professora d’emprenedoria, emprenedora, mentora i facilitadora d’innovació i estratègies d’economia social i circular.

Aquestes ponències es van complementar amb visites a l’ecosistema emprenedor de Barcelona, on van poder conèixer startups compromeses amb la circularitat i connectar amb emprenedors de Tech Barcelona. Posteriorment, van explorar l’ecosistema emprenedor de TecnoCampus a través de la seva incubadora, Antena TrenLab de Renfe, Reimagine Textile i Thinkin 3D Mataró.

El programa va concloure amb una cerimònia de lliurament de diplomes, conduïda per Luz Fernández, responsable del centre de formació permanent HUB4T, amb les intervencions d’Elisa Sayrol, directora acadèmica de TecnoCampus, i de Carlos Salesa, director del Consorci de Residus del Maresme, que van destacar la dedicació de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat de TecnoCampus en la formació de professionals preparats per liderar la transició cap a una economia més sostenible i responsable.

 

 

Programa desenvolupat per la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat en coordinació amb el Centre de formació permanent HUB4T en el marc de la xarxa Rigrec. La Xarxa Iberoamericana de Gestió de Recursos per a l’Economia Circular (RIGREC) és una iniciativa liderada per la Fundació TecnoCampus, el Consorci de Residus del Maresme i la Universitat EAN. El seu objectiu és promoure el coneixement acadèmic i l’experiència en la gestió de residus i economia circular a Iberoamèrica. La xarxa treballa en la investigació i difusió de bones pràctiques per assolir una transició cap a un model econòmic sostenible, on es prioritza l’ús de recursos renovables, la reducció de residus i el reciclatge en nous productes.