Blog

El HUB4T inaugura la 3a edició de l’I-Talent, un curs dirigit a afavorir la inserció laboral de joves amb discapacitat intel·lectual del territori

Setembre 29, 2023

Ahir es va celebrar l’acte inaugural la 3a edició del programa formatiu I-Talent, un curs d’especialització dirigit a afavorir la inserció laboral de joves amb discapacitat intel·lectual del Maresme. La formació s’ha organitzat des del HUB4T i la Càtedra d’Economia Social del TecnoCampus, compta amb el finançament de la Fundació ONCE i el Fons Social Europeu i es realitza amb el suport de Fundació el Maresme.

El curs, amb una durada de 330 hores i destinat a la inserció laboral, la innovació i la inclusió universitària, ha obtingut una avaluació molt favorable a la VII Convocatòria d’ajudes per al desenvolupament de programes universitaris de formació de joves amb discapacitat intel·lectual, del desenvolupament i/o de l’espectre autista inscrits al Sistema Nacional de Garantia Juvenil per a l’ocupació. La convocatòria ha estat impulsada per la Fundació ONCE i compta amb la participació de més de 30 universitats a tot Espanya.

 

 

A l’acte d’inauguració hi van participar 17 estudiants, que formaran part del curs, i les ponències de la Luz Fernández, cap del centre d’estudis de postgrau i formació contínua de HUB4T, Gemma Pallarés, referent Equip de Gestió- Servei de Formació i Inserció de Fundació el Maresme, Miguel Guillén, coordinador acadèmic del curs i Patricia Casanova, coordinadora del programa Unidiversidad de Fundación ONCE.

Els ponents van destacar la importància de crear un entorn educatiu inclusiu i acollidor en aquest curs i van encoratjat els estudiants a gaudir de la seva experiència universitària amb entusiasme i a aprofitar aquesta experiència enriquidora per establir xarxes, que podran ser de gran valor en el futur.

Per afavorir la relació entre els estudiants, es va dur a terme una dinàmica de coneixement anomenada “Teixint Relacions”, on cada alumne es va presentar i va connectar amb un company, creant vincles entre ells.

 

 

En finalitzar l’acte, els estudiants van ser guiats en una visita pels  espais universitaris i empresarials del TecnoCampus, incloent-hi l’auditori, les aules, la incubadora d’empreses emergents, la biblioteca i les zones de restauració.

 

 

La formació, que es desenvoluparà al TecnoCampus de setembre de 2023 a juny de 2024, té com a objectiu millorar les oportunitats d’ocupació dels joves participants i dotar-los d’una sèrie de competències de caràcter transversal i específic. Aquestes inclouen tant les habilitats socials i emocionals necessàries per a mantenir relacions satisfactòries com els coneixements i habilitats específiques requerits per a l’èxit en la seva futura tasca laboral.

El programa formatiu engloba una àmplia gamma d’elements, des de classes magistrals fins a classes inclusives relacionades amb els camps de la salut i l’empresa. També es realitzaran tallers, sessions de tutoria i períodes de pràctiques professionals en empreses. Aquesta nova edició manté una setmana d’orientació professional on els alumnes tindran l’oportunitat de visitar empreses locals per aplicar els continguts apresos a l’aula.

Un aspecte destacat és la integració activa dels estudiants dins de la comunitat universitària. Aquesta integració es materialitza a través de classes inclusives amb altres estudiants universitaris i mitjançant l’organització d’activitats esportives amb l’objectiu de millorar el desenvolupament personal dels participants, augmentar la seva autonomia i fomentar la seva implicació en la vida universitària. Dins de les 330 hores de formació, 120 hores estan dedicades a la realització de pràctiques professionals en empreses del territori.

Aquest projecte es duu a terme en col·laboració amb la Fundació Maresme, una entitat sense ànim de lucre que promou i impulsa la inclusió social i millora la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca del Maresme i les seves famílies.