La seguretat dels pacients esdevé un objectiu prioritari per a la gestió de la qualitat en els sistemes de salut dels països occidentals i és un element central del treball dels centres sociosanitaris en la millora de la qualitat de l’assistència sanitària. Fa dècades que la seguretat del pacient es considera una dimensió de la qualitat de l’atenció en salut, considerant una atenció de qualitat quan la ciència i la tecnologia sanitària s’apliquen de manera que produeixin el màxim benefici a la persona atesa, sense augmentar els seus riscos.

Tanmateix, actualment la seguretat del pacient és un tema de preocupació i interès creixent i es troba al centre del debat públic pel fet que els errors, esdeveniments adversos o accidents, són causes primordials de morts, invalideses, desajustos econòmics o judicis contra professionals i institucions.

 

 

El curs de Seguretat del Pacient, que es dura a terme el pròxim mes de març, formarà als professionals treballaran el concepte de seguretat del pacient, les pràctiques segures i els principals models de gestió de riscos. Aquest programa formatiu combina la metodologia d’aprenentatge a distància (permetent que el participant pugui adaptar el seu horari d’estudi als seus requisits personals) amb la simulació clínica, en un context que imita la realitat clínica-assistencial i sense risc per al pacient, on a través d’experiències guiades, l’alumnat aprendrà de forma interactiva.

Aquest curs està dirigit a professionals de l’àmbit de la salut i sociosanitari que podran conèixer els conceptes bàsics relacionats amb la seguretat del pacient, les pràctiques segures i els principals models de gestió de riscos.

 

El HUB4T de TecnoCampus ha dissenyat programes de perfeccionament professional i d’actualització, oferint aspectes únics i diferencials en el marc de cada formació. Els professionals que es formin amb aquest curs obtindran:

1 – Certificat de l’Escola Superior de Ciències de la Salut centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra. Segell de qualitat de la UPF (Universitat Pompeu Fabra), la primera de l’estat en el ranking U-Multirank.

2- Metodologia híbrida. La combinació de la formació online amb la tècnica de simulació clínica facilita el seguiment del curs i permet assolir la capacitació de l’alumnat d’acord amb el progrés individual.

3- Enfocament multidisciplinar del curs. Amb la persona com centre d’atenció, aquest curs engloba a tots els àmbits professionals que intervenen en l’atenció sociosanitària.

4- Simulació clínica. Una part del curs es desenvolupa presencialment en el Centre de Simulació i Innovació en Salut al Tecnocampus, en un context que imita la realitat clínica-assistencial i sense risc per al pacient. Per mitjà d’experiències guiades, l’alumnat aprendrà de forma interactiva.

5- Professorat expert. Professorat de primer nivell amb molts anys d’experiència en l’àmbit de la qualitat i la seguretat del pacient.

 

El curs està coordinat per Maria José Reyes. Infermera referent de Qualitat, Docència i Recerca en la Fundació Sanitària Mollet. Responsable de Seguretat del Pacient a la Fundació Sanitària Mollet. Professora a l’Escola Superior de Ciències de la Salut del Tecnocampus (UPF).

La formació compta amb docents referents del sector com Santiago Tomás Vecina, Director de la Fundació per la Investigació Docència i Innovació de la Seguretat del Pacient (FIDISP). Doctor en Medicina. Metge especialista en Medicina interna. Máster en Metodologia i Gestió de la Qualitat assistencial. Coordinador programa SEMES-Seguretat del pacient en urgències (2008-2013). Cap de la unitat de qualitat i seguretat del pacient – Badalona Serveis Assistencials.

 

Descobreix el curs fent clic aquí.