Un total de 42 estudiants de la Universitat de EmLyon han participat durant 10 dies en un seminari internacional al TecnoCampus, enfocat en Logística, Negocis Marítims i Riscos en Operacions Logístiques i emmarcat en els programes internacionals que du a terme la universitat. El seminari, que ha estat organitzat pel TecnoCampus i coordinat pel Dr. Jesús E. Martínez Marín, ha tingut l’objectiu de dotar als estudiants d’una comprensió integral de processos i riscos logístics, i profunditzar en els aspectes clau del comerç internacional marítim.

 

 

Durant aquestes dues setmanes, els participants han tingut l’oportunitat d’assistir a sessions especialitzades i impartides per reconeguts experts en el camp. Josep Lluís Torres Soto ha liderat sessions sobre la implementació de processos Lean en logística, presentant eines com el Kaizen i el Value Stream Mapping. Dr. Jesús E. Martínez Marín, Dra. Rosana Salama Benazar i José Manuel Vallellano han abordat temes relacionats amb el negoci marítim, des de la geopolítica fins a la relació amb les autoritats duaneres. El seminari també ha inclòs sessions sobre la gestió de riscos en operacions logístiques, dirigides per Dra. María De Lourdes Eguren Martí.

A més, els estudiants han tingut l’oportunitat de visitar l’ecosistema emprenedor i logístic del parc empresarial del TecnoCampus, com la incubadora d’innovació i tecnologia, que actualment acull una vintena de start-ups en els sectors de Salut, Tecnologia i Empresa; Antena TrenLab, espai d’innovació́ oberta i emprenedoria en mobilitat sostenible, amb la col·laboració́ de Renfe i l’Ajuntament de Mataró; Apollo, una llançadora de start-ups tecnològiques especialitzades en logística, recolzada per TecnoCampus i liderada per Bytemaster, una empresa líder en solucions tecnològiques per al sector logístic; i ThinkIn 3D Mataró, l’acceleradora de fabricació additiva del TecnoCampus. Impressió 3D per a start-ups, micropimes i pimes.

Una part destacada d’aquesta experiència ha estat la visita al Port de Barcelona, en col·laboració amb l’Escola Europea de Transport Intermodal. Aquesta visita ha proporcionat als estudiants una visió directa de les operacions portuàries i ha fomentat la comprensió del transport marítim i la logística internacional.

 

Amb l’objectiu de complementar el seu aprenentatge acadèmic amb perspectives pràctiques, els estudiants també han visitat al Departament d’Estratègia de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, on han après sobre la mobilitat urbana intel·ligent i les estratègies de la ciutat per afrontar els reptes del segle XXI.

 

 

El Seminari Internacional al TecnoCampus ha proporcionat una plataforma única per al diàleg, l’aprenentatge i la col·laboració entre estudiants, professors i professionals del sector. A través d’aquesta experiència enriquidora, els estudiants de la Universitat de Lyon han ampliat els seus coneixements i han establert connexions valuoses en el camp de la logística i els negocis marítims.