Blog

La Càtedra d’Economia Social de TecnoCampus organitza una taula rodona sobre Turisme, Sostenibilitat i Economia social

Octubre 17, 2022

El passat dijous 13 d’octubre de 2022 la Càtedra d’Economia Social de TecnoCampus va organitzar una taula rodona a l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, primera activitat encaminada a potenciar els aspectes socials i de sostenibilitat en un sector tan important com el turisme en el territori del Maresme.

La conferència s’emmarca en les accions de promoció de l’economia social de la Càtedra d’Economia Social del TecnoCampus en el marc del projecte de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, que identifica el turisme com un dels sectors estratègics, que es desenvolupa amb el suport de la Generalitat de Catalunya i el finançament del Ministeri de Treball.

 

 

Durant l’acte, van participar tres representants d’empreses vinculades al turisme des de l’economia social per donar a conèixer la seva experiència en el sector; Ferran Martínez, soci fundador de l’Alberg Els Caus de Mura, Ferran Jiménez, representant del restaurant Lasal del Varador i Jesús Martín, co-fundador de l’Associació de Turisme Sostenible AETHNIC.

D’altra banda, van protagonitzar la dinamització de la taula Judith Turrión i Lluís Codinas, ambdós professors provinents dels graus de turisme; Grau en Turisme i Gestió del Lleure i Doble Titulació Grau en Turisme i GLL /Grau en Administració d’Empreses i GI. Com a públic, van comptar amb els estudiants dels graus de turisme.

 

 

L’Alberg Els Caus de Mura, alberg i restaurant, és una cooperativa de tres socis que van estudiar turisme i volien oferir un model alternatiu de turisme per als seus visitants. Al principi tenien molts dubtes, així que van optar per relacionar-se amb la xarxa d’economia social i solidària, intercooperació que ha estat bàsica per la seva supervivència.

Seguint en la línia, l’alberg va prendre la decisió de donar-se a conèixer participant en les activitats que promou la Xarxa d’Economia Social (XES), com el Mercat Social i renunciar a fer publicitat per altres vies. Ferran Martínez, soci fundador, ressalta: “La nostra clientela prové de les pròpies xarxes d’economia social i solidària, no hem volgut activar el nostre allotjament a plataformes com Booking”.

Lasal del Varador és una restaurant sostenible, que ofereix productes ecològics, de temporada, i de proximitat. La seva arquitectura és bioclimàtica, fan un ús eficient de l’aigua i l’energia i una bona gestió de residus. També col·laboren amb altres entitats de l’economia social com Som Energia i Som Mobilitat.

“Els clients molts cops no són conscients que es troben en un restaurant que promou una economia social i sostenible”, manifesta Ferran Jiménez, representant del restaurant ja consolidat. Tenir una gran clientela els permet oferir internament condicions laborals i salarials per sobre del que estableix el conveni del sector, ja que encara que el marge de benefici anual és més estret del que pot ser en un altra empresa de restauració es prioritza les condicions laborals i la qualitat de vida dels treballadors i treballadores.

AETHNIC és una associació dedicada a promoure el turisme sostenible, enfocada a dissenyar productes turístics que comercialitzen a partir d’agències de viatges, no directament. La seva motivació és promoure un model turístic alternatiu a l’actual, no depredador sinó més humanista, que posi en primer lloc a les persones i a les comunitats de destí.

Jesús Martín, co-fundador de l’associació, apunta: “El turisme ha de ser una eina per promoure el desenvolupament econòmic de petites comunitats locals i així ho fem, dissenyant paquets de viatges a diverses comunitats de l’Àfrica Subsharariana”.

Al finalitzar la taula, es va generar un cert debat molt enriquidor respecte a les certificacions que atorguen les administracions com el segell Biosphere, que reconeix els esforços en sostenibilitat de les empreses del sector turístic. En aquest sentit, va intervenir des del públic Ferran Cirac, representant del Consorci de Promoció turística del Maresme, donant la visió de l’administració sobre el propòsit d’aquest segell davant la visió que d’ell tenen les entitats.